Ağız Kokusu

Ağız Kokusu Nedir, Nasıl Oluşur?

Ağız kokusu sosyal ve psikolojik problemlere yol açan bir rahatsızlıktır. Dünyada 2 milyar kişi “Ağız Kokusu” problemi yaşamaktadır.

Geçici ağız kokusu; tüketilen gıdalara bağlı gelişir (soğan-sarımsak) genellikle 24-72 saat içerisinde kaybolur. Kalıcı ağız kokusu belirli bir zaman periyodunda geçmez, profesyonel bir bakım, eğitim ve tedavi gerektirir.

Ağız içerisinde oksijensiz ortamda yaşayan anaerob bakterilerin yiyecek artıklarını çözerek ürettiği sülfür gazları ağız kokusuna sebep olmaktadır.

Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?

Ağız kokusu; Ağız içi (İntraoral) ve Ağız dışı (Extraoral) olmak üzere iki kaynaklıdır, ağız kokusunun sebebi büyük çoğunlukla oral kavite’den (ağız içi) kaynaklanır.

Oral kavite kaynaklı ağız kokusu sebepleri arasında; diş çürükleri, diş eti hastalıkları, dil yüzeyi kaplanması, ağız kuruluğu ve dental patolojiler en önemli nedenler arasında sayılmaktadır.

Ağız kokusunun ağız dışı (extra oral) kaynaklı sebepleri de vardır. Bunlar; KBB problemleri, akciğer hastalığı, böbrek ve karaciğer hastalıkları, Diyabet, hormonal sebepler ve kullanılan ilaçlardır.

Ağız Kokusunun Tedavisinde Neler Uygulanır?

Tedavide, ağız kokusuna neden olan faktörlerin saptanması ve ona uygun tedavi planlaması yapılır. Eğer neden diş eti iltihabı ve buna bağlı kanama ise, diş eti tedavisi yapılır, eğer neden diş çürükleri ise diş çürükleri tedavisi uygulanır.

Genellikle diş fırçalama, ara yüz temizlik araçlarının kullanılması ve dil yüzeyi kazınması ile büyük ölçüde giderilir. Bazı durumlarda kimyasal ajanlarla desteklenir.

İnternet sitemizde en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanmaktayız. Ayrıntılı bilgiye Çerez Politikamızı okuyarak ulaşabilirsiniz.