Ortodontik Tedavi Nedir?
Çapraşık diş ve uyumsuz çene ilişkilerini teşhis eden, önlemeye çalışan ve tedavi eden, diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.
Dişler neden çapraşık olur ve nasıl tedavi edilir?
Diş büyüklükleri çene büyüklüğü ile uyumlu olmadığı zaman dişler çeneye yerleşmek için çapraşık ya da aralıklı dizilir. Bu gibi dişsel ve iskeletsel bozukluklarda dişleri tekrar olmaları gereken ideal dizime ve kapanışa getirmek için ortodontik tedavi uygulanır.
Ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir mi?
Ortodontik tedavide yaş sınırı yoktur. Ancak yaşa göre tedavi planlaması ve süresi değişebilir. Son yıllarda tüm dünyada erişkin ortodontisi yaygınlık kazanmıştır. Özellikle porselen braketler ve şeffaf plaklar kullanılarak estetik kaygıların en aza indirilmesi, kişilerin sosyal hayatları açısından olumlu bir gelişmedir.
Diş telleri dişleri çürütür mü?
Diş telleri temizlenen bir ağızda, dişleri çürütmez. Aksine braketlerin yapıştırıldığı alanlar altına bakteri giremediği için çürükten korunur. Ancak braketlerin etrafı daha çok bakteri tuttuğu için çürüme riski telsiz bir ağza göre daha çoktur. Ağız bakımı iyi olduğunda ve braketlerin etrafı ayrıntılı olarak temizlendiğinde bu risk ortadan kalkar.
Teller varken dişler fırçalanabilir mi?
Diş teller takıldıktan sonra dişlerimizi eskiden olduğu gibi rahatlıkla fırçalayabiliriz. Fırçalarken kopma, çıkma gibi riskler yoktur. Ancak daha ayrıntılı temizlik gerektirdiği için biraz daha dikkatli fırçalamak gerekir. Özel olarak tasarlanmış ortodontik fırçalar ve ara yüz fırçaları kullanılabilir.
Teller takıldıktan sonra nelere dikkat edilmelidir?
Tellerin kırılmasına sebep olabilecek sert yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Elma, armut gibi sert şeyler ısırılarak değil, kesilerek yenilmelidir. Özellikle çekirdekli gıdalar (erik, zeytin v.s) çekirdeği ayrıldıktan sonra yenilmelidir. Asitli içecekler, sakız, lokum gibi yapışkan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi
Sosyal hayatında tel görüntüsünden rahatsız olan hastalarda sadece dişleri kaplayan şeffaf plaklar ile dişleri düzeltmek artık mümkün. Kişiye özel yapılan bu plaklar rahatlıkla hasta tarafından takılıp çıkartılabilir ve gün içinde 20-22 saat takmak yeterlidir.
Ortodontik tedavi ne kadar sürer?
Diş teli tedavi süresi hastanın ortodonti problemine göre farklılık gösterip 8-30 ay arası periyotlarda değişebilir. Normalde 18-24 ay gibi bir süre zarfında tedavi tamamlanır. Ciddi çene rahatsızlıklarında tedaviler 3 yılı bulurken, sıradan diş çarpıklığı tedavilerindeki süreç 1 yılı geçmemektedir. Ortodontist ve hasta işbirliğine kadar ileri olursa tedavi başarısının yüzdesi de o kadar yüksektir.